Bouwen is bijzaak…

Onlangs werden we uitgenodigd om in een young talent management programma een bijdrage te leveren rondom het thema project management. Voor ongeveer 16 jonge professionals, zorgvuldig geselecteerd door de organisatie. Een organisatie die veel doet in bouwprojecten.

In de bouw en infra wereld is er enorm veel veranderd op projecten gebied. Op hoofdlijnen zou je het als volgt kunnen omschrijven: vroeger bouwde je wat de opdrachtgever ontwierp. En alle fouten in dat ontwerp waren interessant, want dat was een kans voor ‘meerwerk’. Nu ben je als organisatie zelf verantwoordelijk voor een ontwerpoplossing, en gaat de opdrachtgever in zee met een partij die hem of haar het beste kan ontzorgen over de hele keten. Ontwerpen, bouwen, vergunningen en steeds vaker ook de financiering en het onderhoud.

Of je in twee dagen dit hele thema kan uitdiepen is is een hele andere vraag. Maar 1 ding is mij erg bijgebleven…

We hadden twee projectmanagers uitgenodigd die de eigen projecten kwamen toelichten met een nadruk op de complexiteit in de contracten en het daaraan gekoppelde risico management. Dit uiteraard om vanuit de dialoog en uitwisseling te leren van de ervaringen. En een van onze gasten zei het volgende:

‘natuurlijk is het ontwerp complex en zal dit stadsontwikkelingsproject het hele aanzien van de binnenstad veranderen. Maar de echte moeilijkheid in dit project zit niet in het gebouw maar in het hele proces eromheen. Hoe krijgen bewoners weinig overlast van de bouw? Hoe zorgen we dat onze opdrachtgevers tevreden zijn en blijven? Hoe krijgen we de logistiek goed voor elkaar? Hoe krijgen we het gefinancierd? Hoe houden we de risico’s in de hand?’

En zo ging hij nog een tijdje door.

Zijn verhaal eindigde met de in mijn ogen ‘legendarische’ uitspraak:

‘eigenlijk is bouwen bijzaak geworden’.

Dan is er inderdaad veel veranderd bij onze bouwers.(RM)

Comments are closed.