Sommige dingen leer je in één keer… maar projectmanagement niet!

Nadat een startende projectmanager op een IPMA avond rondom Strategische Sturing op Projecten vertelde dat hij alles wat over tafel ging rondom het stil staan en écht nadenken aan het begin van een project heel sterk herkende, en het zelf maar moeilijk kon implementeren, vertelde iemand anders als reactie hierop het volgende verhaal:

“Ieder kind dat wordt geboren gaat naar school. Ieder kind moet leren lezen. En ondanks dat we elke keer nieuwe methoden uitvinden om te leren lezen, sluit dit het niet uit dat onze kinderen altijd een keertje moeten leren lezen. Met vallen en opstaan. We kunnen ze het niet vertellen voordat ze het zelf hebben geleerd. Dus, laten we niet leven in de illusie dat we over 5 tot 10 jaar wél in één keer projecten kunnen managen.”

Slik. Zucht. Stilte…

Daar zit wat in. Zo had ik het nog nooit bekeken! Maar waarom voelen we die ambitie wel? Waar zijn we dan eigenlijk mee bezig? Wat maken we dan eigenlijk beter door te delen, te ontwikkelen en te trainen als je toch elke keer op een ander project start en vaak weer het wiel opnieuw moet uitvinden?

Gelukkig, na even overdenken kom ik er toch achter. Want leren lezen doe je maar een keer. Daar zitten maar vrij weinig variabelen in, behalve dan dat je je woordenschat kunt uitbreiden. Maar als je eenmaal weet hoe het moet, dan kun je in principe alles lezen. Bij projectmanagement ligt dat toch anders. Het vak ontwikkelt zich. Nieuwe contractsvormen, andere tijden. Dus ook andere verwachtingen, andere vaardigheden. En dat maakt dat we nooit uitgeleerd zullen zijn. En dat er dus ook nooit een standaard manier van projecten managen zal zijn, zoals dat bij lezen wel is.

Dus, projectmanagement moet je BLIJVEN leren, het is nooit af… Laten we samen genieten van een leven lang leren!

 

(LS-AMIconsultancy)

Comments are closed.