Teamwork in projecten. Waarom moeilijk doen, als het samen kan..

Projectmanagement is mensenwerk, daar zijn we al langer over uit. En dat een hecht team, zowel je eigen projectteam als het team samen met de stakeholders en opdrachtgevers, belangrijk (dan wel niet bepalend) is voor het succes van het project is dan ook geen verrassing meer. Maar wat is een hecht team en wat draagt daaraan bij?

Laatst realiseerde ik me dat ik graag de relatie leg met sportteams. Enerzijds omdat bijna iedereen zich dat goed kan voorstellen en ik zelf veel ervaring heb in sportteams, anderzijds omdat het trekken van vergelijkingen tussen een sportteam en een projectteam ongelofelijk veel oplevert! De belangrijkste op een rijtje:

1)     Zet de juiste mensen op de juiste plek.  Heb je ooit wel eens de kleinste basketballer van het team als belangrijkste aanvaller gezien?

2)     Zorg voor een stevige (doch haalbare) uitdaging voor elke speler.  Presteert een eredivisie voetbalteam op z’n best tegen een team uit de tweede klasse? Ooit een jochie van negen zien schitteren in een eredivisie team?

3)     Onderlinge afhankelijkheid.  Heb wel eens een volleyballer in zijn eentje zien winnen?

In de sport klinkt het zo logisch, soms bijna belachelijk om deze zaken zo expliciet te noemen en erop te sturen. Toch zie ik vaak bij projectteams dat het niet altijd lukt. Dus wil je eens nadenken over hoe je een beter team kunt creëren, denk dan eens aan je favoriete (of je eigen) sportteam. Wat zou je doen als aanvoerder of trainer? Wat zou jou als teamspeler helpen?

Goed teamwerk in de sport is samen streven naar succes, gedreven door kansen en passie. Dat moet toch ook lukken in projectmanagement?

(LS-AMI consultancy)

Comments are closed.